2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 1

Jižní Korea patří mezi technologické velmoci a proto i počet tamních výrobců audio / video techniky není nijak zanedbatelný – jedním z nich, který je momentálně rozhodně na vzestupu, je HiFi ROSE. Stále relativně mladá společnost se soustředí na designové „digitální“ věci – v portfoliu má i model RS520, kombinující velký displej, streamování audia (a tak trošku i videa) v mnoha podobách a zesilovač, což dohromady vytváří atraktivně praktický balíček.

RS520 je poměrně „stylovka“ – šasi s ostrými hranami a industriální jednoduchostí dominuje přední dotykový LCD displej prakticky přes celou plochu (má 12,6“ a rozlišení 1920 x 515 pixelů), tělo samotné se vyznačuje mnohými prolisy a profily, sloužícími primárně k chlazení součástkami naplněného vnitřního prostoru.

Zadní část je organizovaně a úhledně vyplněná širokou konektivitou. Vlevo je „na bok“ orientovaná napájecí zásuvka, vedle cinchové pre-out výstupy (třeba pro koncový stupeň nebo subwoofery), zemnící kolík a „chytré“ 3,5 mm jacky vstupu a výstupu napěťového spouštění plus rozhraní pro připojení externího čidla dálkového ovládání.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 2

Ze vstupů jmenujme cinchový analogový a pak koaxiální a optický v digitální formě – oba jsou jak vstupní, tak výstupní. K dispozici je také eARC HDMI vstup a HDMI video výstup (2.0 / 4K / 60 Hz). Trojici USB 3.0 konektorů využijete pro připojení datový disků, ale klidně i Wi-Fi / Bluetooth adaptérů. Jinak je přístup do sítě možný přes ethernetový kabel. Lze použít také USB typu A pro připojení počítače. Reprosoustavy je možné napájet přes pěkné terminály – je tu jedna sada na každý kanál.

Stran funkcí je tedy HiFi ROSE RS520 skutečně „vše v jednom“ – streamer, D/A převodník, předzesilovač a zesilovač v jediném šasi. Aby vše běželo jak má, staví HiFi ROSE na vlastním operačním systému ROSE OS, což je upravený Android 7.1. Sílu dodává dvoujádrový ARM Cortex A72 s taktem 1,8 GHz, grafické „svaly“ zase čipset Mali T864. 4 GB pracovní paměti typu DDR4 by měly dostačovat pro plynulý provoz.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 4

Digitální sekci vévodí čip ES9038PRO, garantující zpracování PCM signálu až do rozlišení 32 bit / 768 kHz a DSD512. Streamovací platforma zahrnuje protokoly AirPlay, DLNA, ale i certifikaci Roon Ready nebo připojení Spotify Connect. Můžete případně využít i Bluetooth 4.2. V systému jsou integrované aplikace TIDAL, Qobuz, Apple Music a platforma internetových rádií, z méně známých třeba BUGS nebo ROSE Tube – variace na YouTube. Součástí softwarové výbavy je také pětipásmový digitální ekvalizér, umožňující regulaci o +/- 10 dB a navíc nastavení Q (neboli „šířky“ korekce).

Z audio světa zvládne RS520 přehrát MQA / WAV / FLAC / AIFF / WMA / MP3 / OGG / APE / DFF / DFS / AAC / CDA / AMR / APE / EC-3 / E-EC3 / MID / MPL / MP2 / MPC / MPGA / M4A / ALAC, z video domény pak ASF / AVI / MKV / MP4 / WMV / MPEG-1 / MPEG-2 / MPEG-4 / H.263 / H.264 / H.265 / VC-1 / VP9 / VP8 / MVC. Není to úplně 100% pokrytí dostupného, ovšem stačit by to rozhodně mělo.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 5

Vnitřní prostor pak zahrnuje dost proprietárních řešení. Třeba u proudově-napěťového převodu jsou to operační zesilovače vlastní konstrukce s jen malým dotekem zpětné vazby. Nebo třeba napájecí zdroj – jedná se o spínané řešení s obvodem korekce účinnosti, což posouvá efektivitu na 95% a umožňuje použít bez starostí napětí od 85 do 265 V.

Zajímavé jsou moduly výkonových zesilovačů – jsou totiž postavené na GaN FET tranzistorech, kde nitrid gallia nahrazuje běžný silikon a to zvyšuje rychlost reakcí (zhruba na 1/3 proti běžným provedením FETů), stejně jako tepelnou odolnost a dlouhodobou spolehlivost. Výkon 250 Wattů na kanál je k dispozici ve třídě AD (což je firemní pojmenování pro „digitální“ účinnost a prý analogový „A/B zvuk“.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 10

RS520 jsem poslouchali v showroomu dovozce s reprosoustavami Bowers & Wilkins 703 S3 a také primárně pro zajímavost Sonus faber Stradivari G2, vše na kabelech InAkustik AIR. Jako alternativa byl systém HiFi ROSE RS150B / McIntosh MCD600 (občas i v roli D/A převodníku) / McIntosh C2700 / McIntosh MC3500 Mk II.

Velký „elektrobasový“ základ „Glem ikkje“ Kari Bremnes („Det vi Har“ | 2017 | Strange Ways | WAY 309) zvládl malý zesilovač s překvapivou úporností a důrazností, je to projev pro třídu D typicky rychlý a konkrétní, zároveň s i na danou třídu dobrou čistotou a konturovaností. Přesto mu neschází ono charakteristické firemní vyladění do vlastně příjemné vřelosti s nádechem měkkosti, ač i s tímto stylem je rytmika dostatečně konkrétní a ovládnutí reprosoustav adekvátně solidní. V souladu s „HiFi ROSE“ zvukem není přednes úplně hutný, spíše větší co do proporcí a takový lehce bublající. Na all-in-one zařízení je to však výkon velice solidní.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 12

Nosný vokál Alyssy Coco ve „Feeling Like Myself“ („Midnight Monsters“ | 2021) měl v sobě lehce sametové zněžnění, kultivující a zjemňující přímost sykavek a intenzivnějších momentů, přesto je srozumitelnost a čitelnost dobrá – je to zjevně úmyslné vyladění a nikoliv nějaký technický nedostatek. Navíc přes celkovou příjemnost působí středy dostatečně konkrétně a rychle a jakkoliv RS520 vkládá do přednesu zjevně svou vlastní dodatečnou harmonii a eleganci, nezapomíná na férové množství detailů. Moc se nám vlastně líbil soulad charakterů HiFi ROSE a B&W, tak nějak se spolu oboje velmi dobře doplňuje a zní ve finále umírněně (ale rozhodně ne fádně) a harmonicky.

Tak nějak s uvolněností zaznívaly i různorodé činely v „Beauty Queen“ z druhého studiového alba kapely Roxy Music („For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922), které mají na mnoha systémech tendenci se jaksi ztratit v šumu pozadí. Zde však ne – hrály vlastně civilně, v objemu adekvátním nahrávce a s rozčleněním, které se nezdá nějak nápadné, nicméně ve finále plně a spokojeně odpovídá třídě. Není to technická brilance nebo audiofilská analytika, ale prostě kultivovaný, spíše jemněji znělý činel.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 14

Kousek „Assez vif et bien rhytmé“ ze „Smyčcového kvartetu op. 10 v g moll“, prý nejvhodnější tónině pro zobrazení smutku a tragičnosti, v podání švýcarských Carmina Quartet (1992 | Denon | CO-75164) ukázal, že výrobce skutečně dokázal navrhnout zesilovač, který má rychlý zvuk, jakkoliv to nedává okatě na odiv. Nemáte pocit, že by nástroje byly nějak hyper zaostřené, ale je tu svěžest a neustálý pocit, že přístroj stíhá změny rytmu, energie a důrazů, prostě že dynamicky nestrádá. Kontrola reprosoustav je i při vyšší hlasitosti dobrá, ačkoliv rozumným maximem bude něco z kategorie 702 S3. Výsledek je „dobře stravitelné hi-fi“, kdy hudba prostě cvrliká se solidní, nenucenou sebejistotou.

RS520 nemá prvoplánově „intenzivní“ rozlišení, třeba práce smyčce, potahovaného po čtveřici houslových strun talentovanýma a jistýma rukama Julie Fischer v čilé Paganiniho „Č. 1 v E dur“ z cyklu „24 Caprices“ (2010 | Decca | 0028947822745), byla vykreslená prostě a jednoduše dobře – je tu dost čistoty, dost konkrétnosti, stejně jako rychlost a proměnlivost tónů houslí v dostatečném objemu, aby all-in-one systémek HiFi ROSE obhájil cenu ve vyšších desítkách tisíc korun. Zvuk je obestřený lehoučkým dotekem vřelosti a jemnosti navíc, tedy onou firemní charakteristikou, ale tím vše činí jednoduchým na poslech, příjemným a nekonfliktním, nesnižuje to – vlastně kupodivu – celkovou přehlednost.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 15

Také podání prostoru je úpravné, živý záznam „Indigo Dreamscapes“ sestavy DeJohnette / Metheny / Hancock / Holland („Parallel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52) dokázal malý přístroj udržet mezi do široka roztaženými reprosoustavami a prezentovat ho v dostatečné pevnosti a jistotě i na vzdálenost celé poslechové místnosti. Zvuk je organický, zcela netechnický, i tak však vnímáte onen náznak vzduchu koncertního sálu, lokalizace je mravná a hudební obraz působí přirozeně. Nemá extrémní hloubku nebo holografii, nicméně proporce jsou nadstandardní a kouzlem je snad právě ona dobrá svázanost.

Chytrý popík klasické éry Supertramp v podobě „The Logical Song“ („Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) byl moc příjemně poslouchatelný. V tom tkví hlavní kouzlo elektroniky HiFi ROSE – ne v excelentních tabulkových parametrech nebo jednotlivostech, ale v tom, jak harmonicky, barevně, příjemně a s neúnavnou vstřícností a jemností dokáže hrát. Při nastavení správné hlasitosti (ne že by RS520 nezvládl vyšší, na to má výkon dostačující, úplně potichoučku také drží relativně čistě, ale tak „normálních“ 70 – 80 dB na poslechovém místě je ideál) můžete jen tak sedět, nic neřešit, nechat hudbu plynout a užívat si, že nikde není žádná ostrá hrana, ale ani vás nebude frustrovat nedostatek čitelnosti.

2024 03 31 TST HiFi ROSE RS520 13

Kompletní a přitom kompaktní audio systém HiFi ROSE RS520 je asi ideální manifestací firemní filozofie - je nevelký, hezky vyrobený, docela dobře se používá a sdružuje v sobě solidní konektivitu (to kdybyste náhodou potřebovali ještě něco navíc, ač cílovou skupinou je zejména ten, kdo nic jiného nepotřebuje) s velice příjemným, až elegantním zvukovým podáním, které vás může bezúnavně provázet předlouhé hodiny. Možná vám RS520 nezvedne tep k vašemu fyziologickému maximu, ale zato se můžete nechat hudbou hýčkat a oblévat, pouštět snadno a pohodlně co vás napadne a z technického pohledu to dostanete v kvalitě a kontrole, která odpovídá systému blížícímu se stotisícové hranici. Je to skutečně pěkný all-in-one…

Kč 89 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobře fungující celistvý systém

+ slušně fungující a přehledná aplikace

+ rychlost reakcí

+ příjemný zvukový projev

+ velmi pěkné zpracování

ZÁPORY

- možná mírně prémiová cenovka oproti konkurenci

- může někdy chybět třeba výstup na subwoofer či vstup pro gramofon

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

PRODÁVÁ: Denon Shop | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies